FAZION

Fordele og ulemper ved p-piller

fazion S360 piller og krop

Er p-piller virkelig så farlige, som vi får ørerne tudet fulde af i medierne? Risiko for blodprop, hjertestop og brystkræft er bare nogle af de risici, der nævnes i forbindelse med p-piller. Og det kan være lidt af en jungle at finde ud af, hvilket mærke der er sikkert at anvende og hvilke, man skal være forbeholdende over for, idet det skifter relativt ofte. I denne artikel gennemgår vi nogle af de fordele, ulemper og myter, der er skrevet om p-piller igennem tiden.

P-piller kan give hjernesvulster

Flere danske og udenlandske medier skrev i starten af 2015, at brugen af p-piller og anden hormonbaseret prævention kan øge risikoen for svulster i hjernen.
Ifølge videnskab.dk skal man dog tage sammenhængen mellem anvendelse af p-piller og risikoen for at blive ramt af en hjernesvulst med et gran salt. I undersøgelsen foretaget af Syddansk Universitet og forskere fra Kræftens Bekæmpelse, gennemgik man, hvor mange af en gruppe på 317 kvinder i alderen 15-49 år, som var blevet ramt af en hjernesvulst, der havde taget p-piller eller brugt hormonspiral. Dette antal blev sammenlignet med en kontrolgruppe, som ikke havde nogen kræftdiagnose. Selvom der var en større andel i gruppen af kræftramte kvinder, der havde taget en form for hormonbaseret prævention end i gruppen uden kræft, mener flere forskere, at man ikke skal lade sig skræmme, idet der er tale om en meget lille risiko. Derudover er det nødvendigt med flere undersøgelser, før man kan konkludere, om der er tale om en direkte årsagssammenhæng. Faktisk er der langt flere fordele end ulemper ved p-piller, bl.a. nedsætter de dødeligheden og forebygger visse former for kræft.

P-piller forebygger visse kræfttyper

Det er ikke nyt, at p-piller er med til at mindske risikoen for bl.a. livmoderhalskræft og kræft i æggestokkene, men det er nyt, at effekten varer ved i årtier efter, man er stoppet med at tage p-piller. Det viser et studie fra Oxford University. Risikoen for at få kræft i æggestokkene halveres, når man har taget p-piller i 15 år, og risikoen for livmoderhalskræft nedsættes med 25 procent efter fem år, og ifølge undersøgelsen varer denne effekt ved årtier efter, man er stoppet med pillerne.
Udover at forebygge livmoderhalskræft og kræft i æggestokkene i flere år efter, nedsætter p-piller risikoen for cyster i æggestokkene. Ifølge sundhedsguiden.dk er andre fordele mindsket risiko for knuder i brystet, blodmangel, led-gigt og betændelse i æggelederne.

Nogle p-pille mærker virker mod uren hud og akne

Der er ikke kun helbredsmæssige fordele ved at tage p-piller, men også kosmetiske fordele. Flere typer p-piller har nemlig vist sig at forbedre ens hud betydeligt, hvis man døjer med bumser og akne. Ligesom mange piger starter på p-piller for at nedsætte menstruationssmerter, er uren hud og akne derfor en anden bevæggrund for mange piger, da de positive effekter på huden ofte er mærkbare. Det skriver 121doc.dk.
Der findes imidlertid mange myter om p-piller. De fleste af dem holder dog ikke stik. Her er et udpluk:

P-piller er upålidelige, hvis de kombineres med antibiotika

Det er en misforståelse, at antibiotika kan nedsætte sikkerheden ved p-piller. Det eneste præparat, der eventuelt kan mindske p-pillens effektivitet, er antibiotika mod tuberkulose, idet det nedsætter niveauet af graviditetsbeskyttende hormoner.

Du får større bryster af p-piller

Ifølge netdoktor.dk kan p-piller i nogle tilfælde give kvinder en opfattelse af en lidt større barm, men generelt kan p-piller ikke få din bryster til at vokse. Kun i forbindelse med graviditet og amning vil dine bryster vokse synligt.

Man tager på af p-piller

Mange har sikkert hørt rygtet om, at man tager på i vægt af p-piller, og mange kvinder er måske bange for at bruge p-piller som præventionsmiddel af samme årsag. Men en spansk undersøgelse af knap 5.000 kvinder viser, at der er tale om en skrøne. 80 procent af kvinderne, der deltog i undersøgelsen oplevede således ingen vægtøgning. Det skriver politiken.dk.

Kroppen har godt af en pause fra hormonerne

Til trods for at der ikke er nogen beviser herfor, er mange kvinder af den opfattelse, at det er sundt for kroppen at holde en pause fra p-pillerne en gang imellem for at rense kroppen for hormoner. Men faktisk er det modsatte tilfældet, idet pausen derimod øger risikoen for blodpropper. Ifølge overlæge på gynækologisk afdeling på Roskilde Sygehus, Charlotte Wilken-Jensen, skyldes det, at man er i større risiko for at blive ramt af en blodprop i de første 6 måneder, man tager p-piller. Stopper man i mere end tre måneder, sættes kroppen tilbage på dette niveau, når man starter igen.

For at opsummere er p-piller altså ikke så farlige, som de ofte bliver beskyldt for i medierne.