FAZION

5 facts om tøjproduktion

5 facts om tøjproduktion

Ikke alle ved det, men mode- og tekstilbranchen er nemlig en af de industrier i verden, hvor der forurenes absolut mest og bruges flest ressourcer. Det er en branche med et skyhøjt klimaaftryk, men de færreste tænker over det. Nedenfor kan du læse 5 facts om tøjproduktion, der måske vil chokere dig.

1: Det koster ca. 1.400 liter vand at producere én t-shirt

Av – det er virkelig en stor mængde vand til 1 t-shirt. Hver dansker køber gennemsnitligt 10,9 kg tøj om året

2: For hver kilo tekstil udledes der 15 kg. CO2

Sat i perspektiv produceres der årligt 350.000 tons tekstil i Norden

3: Kun 24 % af alle danskere tænker på miljøet ved tøjkøb

YouGov lavede i 2021 en undersøgelse, hvor mere end 11.000 danskere deltog. Kun 24 % angav, de var enige i at tænke på miljøet ved tøjkøb. For italienere var det 60 %.

4: Mere end 50 % af tøj bliver ikke genbrugt

Meget tøj ender i skabet, og endnu mere af det kommer ikke videre til genbrug. I stedet for bliver det smidt til forbrænding efter endt brug.

5: Tøjspild for 100 millioner årligt

Tøj der ikke genbruges, men forbrændes. Tøj der købes og derfor produceres, men som ikke bliver brugt. Alt det bidrager til det årlige tøjspild, som koster svimlende 100 millioner årligt. For slet ikke at snakke om klimaaftrykket, det resulterer i.

Disse 5 facts om tøjproduktion kan virke chokerende, men vi bør alle gøre, hvad vi kan for at hjælpe på problemet. Det kan man gøre ved at begrænse tøjindkøb, aflevere tøj til genbrug, købe tøj i genbrug og købe kvalitetstøj.