Hvid creme på hvid baggrund

Sådan undgår du bumser

 

Der findes intet værre, end når man vågner op næste dag med en kæmpe bums i ansigtet. Og kommer bumserne ikke også altid på det værst tænkelige tidspunkter?

Det er især i teenageårene, at vi bliver ramt af bumser og uren huden. Ifølge netdoktor.dk skyldes det, at både piger og drenge i disse år producerer mere mandligt kønshormon (androgen), hvilket øger produktionen af hudfedt. Samtidig indsnævres talgkirtlerne, så hudfedtet får sværere ved at komme ud. Det er bakterien, Propionibacterium acnes, der lever af hudfedt, som forårsager bumser. Når bakterien nedbryder hudfedtet, skaber det nemlig affaldsstoffer og fedtsyrer, som irriterer talgkirtlerne og danner betændelse i dem – og det kommer til udtryk i form af rødme og hævelser i huden.
Selvom bumser primært forbindes med puberteten, er det ikke atypisk, at man kan have problemer med dårlig hud, selvom man er op i årene. Det kan være meget frustrerende og have store psykiske konsekvenser, hvis man lider af bumser, uren hud eller acne.
Der findes heldigvis en masse råd, man kan følge for at få en sundere hud og for at undgå bumser i ansigtet. Vi har samlet nogle af dem her.

Rens din hud
Det bedste og mest basale råd er at holde sin hud ren. Sørg for at vaske din hud hver aften med varmt vand og en mild hudvenlig sæbe med en pH-værdi på omkring 6,5. Det kan fjerne overskydende snavs og olier på huden, som blokerer porerne i huden.
Vask hænderne grundigt, inden du påfører sæben, så du undgår at overføre snavs fra hænderne til ansigtet. Undgå desuden at skrubbe for hårdt, da det kan forværre huden, hvis den allerede er sart eller irriteret.

Spis varieret
Udover at du føler dig mere tilpas generelt, har det også en positiv effekt på din hud at spise sundt og varieret. Alkohol, chips og slik er, som de fleste ved, usundt, og kan samtidig give dårlig hud. Prøv derfor at minimere indtaget af dette, hvis du ønsker en bedre hud.

Undgå for meget make-up
Make-up er generelt dårligt for huden, fordi det ofte indeholder en masse olier og andre stoffer, som potentielt kan irritere huden. Prøv derfor at bruge så lidt make-up som muligt, og sørg for at fjerne make-uppen hver aften, inden du går i seng.

Drik rigeligt med vand
Drik masser af vand og helst to liter om dagen. Vand har nemlig en udrensende funktion, idet det udskiller kroppens affaldsstoffer.

Dyrk motion
Motion er godt for mange ting, og kan ligeledes bidrage til at forbedre ens hud. Når du dyrker motion, sveder du nemlig affaldsstoffer ud af kroppen. Det er dog vigtigt, at du vasker dig efter at have dyrket motion, da sved indeholder affaldsstoffer og naturlige olier fra huden, som kan udvikle sig til bumser, hvis det finder vej tilbage til porerne.

Derudover føler man sig generelt godt tilpas, når man dyrker motion og lever sundt, og når man har det godt med sig selv, smitter det automatisk af på ens hud.

Undgå stress
Omvendt gælder det, hvis man lever et usundt liv med for lidt søvn og for meget stress. Er man stresset, kan det påvirke hormonbalancen, hvilket gør, at man producerer mere talg end normalt, og det kan udvikle sig til bumser og uren hud.

Drik ikke for meget fedtfattig mælk
Der findes mange myter om sammenhængen mellem akne og den kost, man spiser. En af disse lyder, at man skal undgå mælk, hvis man lider af akne eller har tendens til dårlig hud. En stor undersøgelse fra Harvard fra 2005 viser, at denne myte faktisk holder stik. Der er således en klar sammenhæng mellem komælk og bumser – og den fedtfattige af slagsen er den værste. Undersøgelsen viste, at de, der drak to glas skummetmælk om dagen, havde 50 procent større chance for at få bumser, end dem der kun drak et glas om dagen.

Men udover fedtfattige mælkeprodukter er det en skrøne, at akne er en konsekvens af dårlige kostvaner. Ligesom det er en skrøne, at dårlig hygiejne kan bidrage til, at man danner akne og bumser. Ifølge meds4all.dk kan for meget vask og sæbe faktisk forværre tilstanden, fordi det tørrer huden ud og derved øger den naturlige fedtdannelse.

Pres ikke bumser ud
Endelig skal du lade vær med at presse, hvis du har en begyndende bums, da det kan gøre tilstanden værre. Vent i stedet til bumsen er moden og pres forsigtigt. Husk at vaske hænder før og efter.